ФЕСТИВАЛ „ЗДРАВЕЙ, МОРЕ!“ 25 – 27 юни

Музика, стари български традиции, забавления и спорт ще са част от новия летен фестивал „Здравей, море!“, който ще се проведе от 25 до 27 юни в квартал „Крайморие“.  

Празникът се организира от НЧ „Петър Янев 1939“ и Община Бургас. Целта е фестивалът да се утвърди като ежегодно събитие, което да представя пред широка публика богатството на българския фолклор, традиции и занаяти. Един от акцентите в тазгодишното издание е и рибарството, което се практикува в този регион от древни времена.

Фестивалът „Здравей, море!“ започва на централния плаж в „Крайморие“ от 10:30 ч. на 25 юни с турнир по плажен волейбол. Всички желаещи да се включат може да заявят своето участие до 23 юни, сряда, в сградата на читалището.

Програмата ще продължи в събота, 26 юни, с уъркшоп по декупаж и цветарство, а по-късно на откритата сцена на лодкостоянката ще започне концертът „Здравей, море!“ със специалното участие на Вокален ансамбъл „Фортисисмо“, Детска формация „Морски песъчинки“ и Трио „Галакси“. Даровити деца от „Крайморие“ ще се включат с изпълнения на гайда и народни песни от различни фолклорни региони на страната. Концертната програма за вечерта ще завърши със заря небето над „Крайморие“.

В неделя, 27 юни, всички жители и гости града може да се включат в занаятчийски работилници, в които ще видят как се плете рибарска мрежа, как се правят кошници, медни и грънчарски съдове. В кулинарните и занаятчийски щандове посетителите ще открият много интересни изненади. Всеки ще има възможност сам да си изработи сувенир за спомен от празника. Входът за всички събития в празничната програма е свободен.

Събитието се организира от НЧ „Петър Янев 1939“ в рамките на проект „Развитие, съхраняване и популяризиране идентичността на нематериалното културно наследство в кв. „Крайморие“, община Бургас“, Договор № BG14MFOP001-4.030-0002-C02, финансиран чрез Стратегия за ВОМР на МИРГ „Бургас – Камено” по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.