Ферма за морски водорасли между вятърни мелници

Вятърната централа в Северно море участва в уникален проект за отглеждане на морски водорасли в голям мащаб сред турбините си. Производствената система ще бъде инсталирана в края на тази година, а първата реколта е насрочена за следващата пролет.

През следващите две години белгийско-холандският консорциум Wier & Wind ще тества дали морските водорасли могат да се отглеждат в офшорната вятърна ферма в Нортер, на 23 км от Зебрюге. Тя ще бъде първата по рода си в света. През последните години са създадени редица малки производители на морски водорасли, но те са главно в защитени райони или в близост до брега и има твърде малко подходящи места, за да се отговори на нарастващото търсене.

Вятърните паркове в морето се разглеждат като подходяща алтернатива, тъй като предлагат големи празни пространства, които могат да се използват за устойчиво производство на храни.

„Стопанствата за морски водорасли могат да допринесат за въглеродно неутрално бъдеще за нашата планета“, казва Тиери Аелънс, изпълнителен директор на Norther NV. „Ето защо в Norther считаме за важно да подкрепим тази инициатива и сме много любопитни за търговския успех на фермите за морски водорасли в морето, защото те се допълват в нашите дейности в морето.“

Глобалното търсене на водорасли е голямо и се очаква да нарасне. Неговото производство не изисква почва, прясна вода или торове, а решения като отглеждане между вятърните турбини могат да направят производствения процес по-ефективен.

AtSeaNova – един от фламандските партньори в консорциума, който е специализиран в проектирането и монтажа на ферми за морски водорасли – казва, че проектът е следващата стъпка за постигане на широкомащабно отглеждане на морски водорасли в открито море.

„Морските водорасли са биомасата на бъдещето. Може да се използва за много мащабни приложения, като храна, храна за животни и биоматериали “, казва координаторът на проекта Берт Гроендаал от AtSeaNova със седалище в Ронсе, Източна Фландрия.

Според него проектът е предизвикателство, защото Северно море може да бъде сурово. “ Но ако можете да го направите на Северно море, можете да го направите навсякъде по света.“ През октомври морските водорасли ще бъдат засети. Гроендаал се надява, че ще има около 10.000 кг., чиято реколта може да бъде добита следващата пролет.

Намерението е водораслите да растат между 44 турбини в празните райони. “ Турбините са далеч една от друга, затова трябва да се използва това пространство възможно най-оптимално. След десет години ще има 8.000 квадратни километра вятърни ферми. Ако можем да използваме това за малко с морски водорасли, можем да създадем изцяло нова индустрия, която също ще създаде работни места.“ 

Лодки постоянно пътуват до вятърната централа за поддръжка, технически прегледи или спешни намеси през повечето дни. Тези плавателни курсове могат в крайна сметка да бъдат съчетани със събиране или поддържане на фермата за морски водорасли.

По този начин многократното се използва ресурса в морето – идея, която властите насърчават от няколко години и е включена в морския пространствен план на белгийското правителство.

Wier & Wind се съфинансира от програмата Interreg на ЕС.

*https://www.omroepzeeland.nl/    

*https://www.thebulletin.be/