Биопластмаса от рибни люспи?

Биопластмаса от рибни люспи?

MarinaTex е универсален материал, който може да бъде алтернатива на пластмасата в различни приложения.
От чанти до опаковки за еднократна употреба- има множество различни приложения. 

Прозрачният филм е подходящ за опаковане и ще се разгради биологично в почвена среда. 

Органичната формула не извлича вредни химикали и може да се консумира, като не причинява вреда на дивата природа и хората.

Материалът е направен с използване на 100% органични материали. Основните компоненти се набавят от морето. Това включва агар от червени водорасли и отпадъци от преработка на риба. Само в Обединеното кралство 172 702 тона рибни отпадъци се произвеждат ежегодно от наземна обработка.

Първоначалното тестване с прототипен материал показва, че MarinaTex е толкова силен, ако не и по-силен от LDPE при подобна дебелина. Това ще бъде разгледано по-подробно в следващата фаза на развитие.

Какво представлява кръговата икономика?

Кръговата икономика е икономически модел, който е възстановителен и регенеративен по дизайн. Той има за цел да използва отпадъците и да увеличи максимално ресурсите, с които разполагаме. В момента моделът е линеен: вземаме от земята, използваме я, след което я изхвърляме. Кръговата икономика има за цел да затвори тези вериги.

Природата прави това много добре. Ако се замислим как едно дърво изхабява листата си – тези листа след това се разлагат и хранителните вещества след това се резорбират отново в дървото, за да може да продължи растежа му. Но как се свързва това с нашия свят?

Наистина добър пример за това са бутилките с мляко. Най-разпространеният начин за консумация на мляко в момента е да закупите пластмасова бутилка от супермаркет и след това да я изхвърлите или рециклирате след като приключите. Това обаче е сравнително ново поведение, преди това най-често срещаният начин за получаване на мляко беше използването на млекопреработвателя. Тази система не изисква да се правят нови бутилки. Вместо това той използва материала отново и отново, докато не бъде повреден. Това е по-кръгъл модел, тъй като държи материала в цикъла толкова дълго, колкото позволява жизненият му цикъл.

Защо кръговата икономика е важна?

Кръговата икономика е доказан икономически модел на бъдещето. Има тенденция, особено в бизнеса, да се набляга на краткосрочни печалби, често за сметка на околната среда. 

Кръговата икономика предоставя рамка, която преодолява разликата между поведението, бизнеса и нашата планета.

Биопластмасата на MarinaTex, направена от рибни отпадъци e чудесна алтернатива на еднократната платсмаса. Тя се разгражда за 6 седмици!
 
Изобретението на Луси Хюс е спечелило престижната награда на James Dyson за 2019.
 
 
„Всеки, който вярва в безграничния растеж на физически ограничена планета, е или луд, или икономист“
– Сър Дейвид Атънбъро