Една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини

Морската храна е питателна, достъпна и здравословна, но и източник на доходи

Рибата е ценен източник на белтъчини. Една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Рибата съставлява, а в някои случаи и надвишава, половината от целия прием на животински белтъчини в някои развиващи се региони по света. Към 2013 г. рибата съставлява около 17% от животинските протеини и 6.7% от всички протеини, които хората по света консумират. Рибата е незаменим източник на храна за повече от 3.1 милиарда души, като им доставя 20% от приема на животински белтъчини.

Морската храна подпомага развитието при децата и влияе положително върху здравето на хората от всички възрасти. Тя значително допринася за здравословния хранителен режим на милиарди хора в райони, където достъпът до храна нерядко е проблем. Рибата представлява източник на висококачествени белтъчини, които се усвояват много по-лесно от тези на месото. Рибата е изключителено богат източник на минерални вещества. Сред месата тя има най-високо съдържание на калций и фосфор. Морските риби имат високо съдържание на йод и флуор, които са много важни за човека вещества. Рибата съдържа и много важни витамини – А, D, Е, В1, В2, В6, В12. Освен това морската храна е вкусна и осигурява разнообразен хранителен режим.

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. Общо 56,6 милиона мъже и жени за заети в първичния икономически сектор на улов и отглеждане на аквакултури. Освен това милиони хора работят в преработвателния сектор и в продажбата на морска храна.

Рибата е сравнително евтин източник на белтъчини в много развиващи се страни, но също e предпочитаният избор като част от местните и традиционни рецепти. Риболовният сектор допринася за развитието на различни култури и общества, както и за поддържането на определен начин на живот. За много крайбрежни общности риболовният сектор играе важна роля не само като източник на храна, но и като важна част от техните церемонии и традиции.

3 ФАКТА, КОИТО СВЪРЗВАТ МОРСКАТА ХРАНА И ХОРАТА

  1. Риболовът и отглеждането на аквакултури са препитание за около 12% от световното население;
  2. 98% от работещите в рибарския и рибовъдния сектор са от развиващите се страни;
  3. Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. В световен мащаб повече от 250 милиона деца са изложени на риск от недостиг на витамин А. Приемът на повече морска храна може да подобри тяхното здраве.

Един на всеки десет души зависи от морската храна, било то за пряка консумация или с цел търговия. Няма да има бъдеще за хората, ако не използваме устойчиво ценните океански ресурси. – Симоне Нидермюлер, експерт по опазване на океаните и моретата, WWF Австрия

Рибният буквар 2.0 е онлайн инструмент, който използва цветова система, целяща да помогне на потребителите да се ориентират при избора на морска храна, така че да бъде опазен животът в океаните.

Източници:  https://riba.wwf.bg/ ; Национална рибарска мрежа