Плаж „Солниците“ беше почистен с помощта на доброволци

Фондация Виа Понтика и Община Бургас организираха почистването на плажа северно от Черноморски солници, намиращ се в на 10 км от Бургас. В мероприятието се включи и Екипът на МИРГ Бургас-Камено. Доброволците се събраха на 30.09.2020 г. в 13:30 ч. 

Третото по ред почистване за тази година на плаж ‘Солниците“ отново бе дело на екипа, работещ по проект „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в  крайбрежните райони на Черно море “, приоритет  2.2. „Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на  морските отпадъци“ по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“. Осигурен бе както транспорт, така и необходимите материали за почистване като чували и ръкавици.

Плаж „Солниците“ е един от най-усамотените плажове в района на Бургас. Намира се в близост до Атанасовското езеро и Бургаските солници, където има басейни с лечебна кал, сол и луга, като посещението им е напълно безплатно. Има добри условия за кайт и уиндсърф.  Плажната ивица е покрита с черен пясък, който през лятото се нагрява толкова силно, че е почти невъзможно да се върви по него с боси крака.

Организаторите благодариха сърдечно на всички участници в акцията. Но по-важното беше, че младите хора получиха нагледен урок, насочен към ограничаване на замърсяването и по-ефективно управление на биоразнообразието в Черноморския регион и се убедиха, че инвестирането на време, енергия и идеи в една добра кауза винаги носи радост, удовлетворение и гордост, защото помагат и дават своя принос за положителната промяна на своя град!

*https://redmarlitter.eu/