ОИЦ-Бургас: През 2017 г. организирахме 2 големи инициативи и над 60 събития за представяне на европрограми в региона

Засилен интерес относно възможностите за кандидатстване по програмите „Развитие на селските райони“ и „Морско дело и рибарство“ е имало през тази година от страна на гражданите, това отчетоха от Областния информационен център в Бургас. Проведени са десетки събития, по представяне на различни европейски програми, във всички общини в областта.

От ОИЦ – Бургас отчетоха две успешни национални инициативи състояли се и в региона. Едната е свързана с 3 месечна информационна кампания за свършеното по европейските програми от 2014 година до момента и Седмицата на Европа, която е включвала над 30 разнообразни събития, съобщи Евелин Кузманов, управител на Центъра:

„Отчитаме като успех това, че в тези събития участваха над 5 хиляди души, които успяха да се заниманията и проявиха интерес към всичко свършено до момента. Проведени са и над 60 събития в Бургас и останалите общини, като проявите тек са били над 30, което прави средно по 2 – 3 на месец.“

През следващата година усилията на Областния информационен център ще бъдат насочени към организирането на 3 важни събития през месеците май и юни, които са свързани с председателство на Съвета на Европейския съюз, което поема България в началото на следващата година.

162 договора по европейски проекти са сключени в област Бургас за периода 1 януари – 30 ноември, стана ясно от данните на ОИЦ- Бургас за 2017 г. В община Бургас има най-много сключени договори – 75, следват Поморие, Карнобат и Несебър. Общата стойност на реализираните проекти в Бургас са в размер на 199 милиона. По този показател градът е на второ място в класацията за Югоизточния район, където първи е Ямбол с 222 млн. лв.