Бургас-домакин на част от събитията по време на председателство на България на Съвета на ЕС

Бургас-домакин на част от събитията по време на председателство на България на Съвета на ЕС

Над 900 представители на институции и организации, ангажирани с проблемите на морските политики, се очакват в Бургас. Министри от 28-те европейски държави ще се включат в конференции и изложби. Неформално заседание ще събере генералните директори по рибарство в периода от 5-ти до 7-ми юни. Предстои и семинар на високо ниво – „Програма митници“ – 2020 г., който ще е на 7-ми и 8-ми юни. Морският град ще бъде домакин на пет от общо 265 събития, включени в програмата за председателството на страната ни на Съвета на ЕС.

Голямото събитие за Бургас ще е Европейският морски ден. Това е най-голямото годишно събитие на Европейската морска общност, организирано в партньорство с Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия и Министерство на транспорта. То ще се проведе на 31 май – 1 юни.  В периода 20 – 22 юни предстои конференция на тема Към близки до нулевото потребление сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България“, организирана съвместно с Министерството на енергетиката.

Впечатляваща изложба от 3D макети на потънали кораби, интерактивна карта на черноморското дъно с изчезнали обекти и интерактивни игри за деца-изследователи  са съпътстващите прояви, които Бургас ще представи пред гостите от Европа по време на домакинството си от програмата на Европредседателството.

Експозицията „Скритите тайни на Черно море“ ще бъде изложена в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“ на Културен център „Морско казино“ от 31 май – 30 юли. Залата ще бъде изцяло преобразена, за да пресъздаде подводния черноморски свят. Експозицията ще включва 10 броя 3D макети на потънали кораби, в състоянието, в което са намерени, любопитни артефакти, открити при последните проучвания на морското дъно и интересна допълнителна информация към тях. Интерактивна карта на черноморското дъно с потънали обекти ще дава възможност на посетителя да получи подробна информация за  корабите или изчезналите вече селища.

В международната научна конференция, български и чуждестранни учени ще представят най-новите разработки по темата, свързана с археологическите проучвания и открития в Черно море. Алеите в Морската градина ще представят изложба на постери с най-новите постижения на археологията в България.

В същото време общинското предприятие „Морски знаци“ получи поръчка за част от сувенирите на чуждестранните делегации. Те вече се изработват от служителите в предприятието – социално уязвими наши съграждани.